Rautalammin Kylmä - ja Avantouimarit ry

 

info@rlavanto.fi

RAUTALAMMIN KYLMÄ- JA AVANTOUINTISEURAN (RaKAS) TURVALLISUUSASIAKIRJA JA - OHJEET

 

Jokaisen Rautalammin Kylmä- ja Avantouinnin seuran (myöhemmin tässä tekstissä, seura) jäsenen tulee lukea, omaksua ja noudattaa näitä ohjeita saadakseen tästä hyvin terveellisestä ja sosiaalisestakin harrastuksestaan turvallisen, hauskan ja mahdollisimman vähäriskisen.
Vaikka ohjeet antavat hyviä ja turvallisuutta parantavia vinkkejä, vastaa jokainen harrastaja kuitenkin omasta turvallisuudestaan ja terveydestään itse, vaikka käyttäisikin seuran laitteita, paikkoja ja tiloja ja osallistuisi seuran järjestämiin tapahtumiin.

Seura ei siis vastaa jäsentensä terveysongelmista ja mahdollisista vahingoista tämän harrastuksen parissa millään tapahtumapaikalla.

Ole tietoinen, että kylmäuinti aiheuttaa kehossa ns. kylmäshokin (cold shock), jolla on paljon terveysvaikutuksia, mutta se myös rasittaa hetkellisesti ja kovasti sydän ja verenkiertoelimistöä sekä hormonitoimintoja. Lue seuran kotisivulta tai uimakopin seinältä, mitä muutoksia tai reaktioita pelkkä kylmäuinti tai sauna ja kylmäuinti yhdessä aiheuttavat ja ajattele niiden valossa oman kehosi hyvinvointia ja sen mahdollisia rajoituksia. Seura suosittelee jokaista harrastajaa ottamaan itselleen tapaturmavakuutuksen, joka kattaa avantouinnista koituvat vahingot, sairaskohtaukset ja tapaturmat.
Tämän ohjeen asioista voi kysyä hallituksen jäseniltä, jotka ovat kokouksessaan hyväksyneet tämän asiakirjan seuran viralliseksi turvallisuusohjeeksi.

 

1.     Ole tietoinen onko sinulla mahdollisesti heikkoutta sydämessä tai verenpaineessa ja jos on, noudata tarkasti lääkärien ohjeita kylmäuintiharrastuksessasi.

 

2.     Älä koskaan ota mitään riskiä, näytä muille, kokeile ennätyksiä tms. harkitsematonta kylmäuinnin kanssa.

 

3.     Kun olet avannolla ja tuntuu, että nyt ei ole hyvä hetki mennä veteen, kuuntele itseäsi ja jätä sillä kertaa väliin.

 

4.     Älä mene kylmään veteen yksin. Jos et saa kaveria mukaasi, älä päästä rappusista / laiturista irti vedessä. 

 

5.     Älä mene avantoon, jos keho on jo valmiiksi niin kylmissään, että lihaksissa tuntuu kankealta.

 

6.     Jos olet vedessä muutamaa sekuntia pidempään, tee se varovasti ja harkiten ja vähitellen kokeillen niin, että varmasti säilytät toimintakykysi ja että pääset itse ylös. Älä pane päätä veden alle.

 

7.     Ole varovainen ja harkitse tarkkaan, kannattaako mennä avantoon heti perään toisen kerran, vaikka ensimmäinen kerta tuntuikin mukavalta ja helpolta. Toisella kerralla saatat mennä jonkin rajan yli, jos et ole varmasti kokenut tässä asiassa.

 

8.     Pidä aina kännykkä mukana uimareissulla kaiken varalta. Syväjärven uimapaikan osoite on Matti-Lohentie 17.

 

9.     Saunasta avantoon mennessä, anna verenpaineen tasaantua muutama minuutti löylyn jälkeen ennen uintia.

 

10.  Älä mene kylmäuintiin täydellä vatsalla. Kun suuri osa verestä on suolistossa ruuan sulatuksessa, kehon lihas ja verenpaineen säätelytoiminnot ovat heikommat ja sydämen liikakuormituksen vaara on suurempi.

 

11.  Jos kylmäuinnin jälkeen tulee mitään selittämättömiä oireita, älä mene uimaan uudestaan neuvottelematta lääkärin kanssa.

 

12.  Älä piristä itseäsi kylmäuinnilla, jos olet nukkunut huonosti ja väsynyt. Riskit ovat tällöin suuremmat.

 

13.  Varaa mukaasi uinnin jälkeen päälle heti puettavat todella lämpimät vaatteet. Paleleminen uinnin jälkeen pidempään on epäterveellistä, ja voi romahduttaa vastustuskykyä niin, että sairastuu.

 

14.  Kylmäuintiin kannatta mennä lämpimällä keholla eli lämmittää se liikunnalla, saunalla, lämpimässä autossa jne. saadakseen parhaan jälkitunteen ja terveysvaikutukset.

 

15.  Jos sinun uintikerrallasi on tapahtunut jotakin ikävää, vaarallista tai meinannut tapahtua, ilmoitathan siitä seuran johdolle, sillä seuralla on velvollisuus pitää kirjaa tällaisesta, vaikka varsinaista vahinkoa ei sattuisikaan.

 

16.  Ole varovainen, että et liukastu laiturilla. Muista uimareista valunut vesi on voinut jäätyä ja alusta voi olla hyvin liukas. Voit myös itse ripauttaa mursketta laiturille tai polulle laatikosta laiturin päästä oman liukastumisesi estämiseksi. 

 

17.  Jos uimassa on muitakin samaan aikaan, tervehtikää, kannustakaa, vaihtakaa kuulumisia ja tehkää hienotunteisesti tilaa, mutta älkää alkako neuvomaan toisianne, koska jokaisella on omat tapansa ja toisten neuvominen saattaa ärsyttää.

 

18.  Kylmäuinnissa kävijöillä uimapuvun ja uimatossujen käyttäminen on vapaaehtoista mutta suositeltavaa.

 

19.  Ole siisti seuran hallinnoimassa uimakopissa, vie kaikki mahdolliset roskasi mukanasi, lukitse ovi ja katso, että työkalut ovat lukittu. Jos jotain uimapaikalla on vandalisoitu, ilmoita siitä heti hallituksen jäsenille.